Фидел Кастро наруши мълчанието, похвали Обама
Фидел Кастро наруши мълчанието, похвали Обама / БГНЕС

Фидел Кастро похвали Барак Обама за неговите "благородни намерения", но каза, че новият американски президент трябва да отговори на още много въпроси, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Коментарите на 82-годишния бивш кубински лидер, които са част от поредното му есе, бяха публикувани от държавната преса след срещата му с президента на Аржентина Кристина Кирхнер.

"Бяхме заедно с Фидел около час или повече. Поговорихме си. Той изглеждаше добре", заяви Кирхнер пред репортери на летището, преди да отпътува от Куба, където беше на тридневно посещение. "Фидел вярва в Обама", добави тя.

Това е първото есе на Фидел Кастро от 15 декември. Мълчанието му породи предположения, че здравето му се е влошило.

"Аз лично не съм се съмнявал ни най-малко в честността на Обама, когато той изложи своите идеи, но въпреки своите благородни намерения той трябва да отговори на още много въпроси", пише Кастро.

Един от въпросите, според бившия кубински лидер, е "как може една истинска прахосническа и консуматорска система да опази околната среда".

Обама е изказвал желание за нормализиране на отношенията между САЩ и Куба, но е изтъквал, че още не е готов да премахне американското търговско ембарго, наложено върху карибския остров преди 46 години, припомнят Ройтерс и АП.