Очаква се Ел Ниньо да продължи няколко месеца, като има 73 процента вероятност явлението да отшуми между април и юни, предаде Ройтерс, позовавайки се на Центъра  за климатични прогнози (CPC) към американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA).

Ел Ниньо представлява естествено затопляне на повърхностните води в източната част на Тихия океан, което причинява климатични крайности по целия свят.

Явлението може да предизвика горски пожари, тропически циклони и продължителни суши и оказва влияние върху пазарите, особено върху развиващите се, които са най-изложени на колебания в цените на храните и енергията.

През 2023 г. Ел Ниньо и изменението на климата създадоха катастрофално време (ВИДЕО)

Цените на основните хранителни продукти в Бразилия например започнаха да се увеличават след спада в селскостопанската продукция, за който се обвинява Ел Ниньо. Еквадор въведе нормиране на енергията заради сушата, причинена от явлението. 

Ел Ниньо често предизвиква по-топли и влажни зими, които могат да доведат до обилни снеговалежи и прекъсвания на електрозахранването. 

Предстоят ли ни нови температурни рекорди през 2024 година

През последните 10 години в САЩ се наблюдава увеличение с 20 процента на прекъсванията на електрозахранването през зимните месеци с активен Ел Ниньо.  По-рано японската Метеорологична служба каза, че има 40 процента вероятност явлението да продължи до края на пролетта в Северното полукълбо.

Преди броени дни учени потвърдиха, че 2023 г. е била най-горещата в света. Според експертите наред с предизвиканото от човека изменение на климата, миналата година температурите са били повишени и от метеорологичното явление Ел Ниньо.
Елена Христова/БТА