ФБР с ограничени ресурси за борба с финансовите измами
ФБР с ограничени ресурси за борба с финансовите измами / netinfo
Недостиг на ресурси пречи на ФБР да разследва криминалните престъпления в САЩ, свързани с икономическата криза, съобщава вестник "Вашингтон пост". Бюрото съкрати с почти една трета агентите си за криминални разследвания, заето с националната сигурност след атентатите на 11 септември 2001 г. Уволнението на повече от 1800 агенти сериозно ограничи възможностите на ФБР да разследва случаи на финансови злоупотреби и измами, отбелязва изданието. Особено жестоки бяха съкращенията в персонала за разследване на финансови измами в ипотечния сектор, където са уволнени 625 агенти, или 36 процента от състава през 2001 г.

Натискът над ФБР да се заеме с тези престъпления с развихрянето на банковата криза се засили и бюрото планира да удвои броя на агентите, работещи по финансови престъпления, но в бюрото и в министерството на финансите има съмнения откъде ще дойдат те и дали ще бъдат достатъчно.

Според източници на изданието служители от ФБР предупреждавали още от 2004 г. за заплахата от ипотечен срив и искали от администрацията на президента Джордж Буш да финансира специализирани разследвания, но молбите им били отхвърлени и

назначения на нови агенти не били одобрявани. Дори сигнали на банкови шефове за измами за милиони долари били подминавани. По данни на министерството на финансите, делата, предадени от ФБР на прокуратурата, насочени срещу финансови институции, са намалели почти наполовина от 2000 до 2007 г., делата за осигурителни измами – със 75 процента, а за злоупотреби с ценни книжа – със 17 процента. (БТА)