ФБР платили над милион долара за разбиването на iPhone-а на атентатор
ФБР платили над милион долара за разбиването на iPhone-а на атентатор / БГНЕС, архив

ФБР е платило над милион долара за разбиването на iPhone-а на атентатора от Сан Бернардино

ФБР е платило над един милион долара на хакери, за да разбият защитата на iPhone-а на един от атентаторите от Сан Бернардино, предадоха световните агенции, като цитираха директора на ФБР Джеймс Коми.

Applе обвини ФБР в опит да се сдобие с "опасна сила"

Запитан по време на конференция по въпросите на сигурността, състояла се в Лондон, относно сумата, платена от ФБР за проникване в смартфона на атентатора, Коми отвърна: "Платихме много. Със сигурност сумата е по-голяма от това, което ще спечеля, докато изтече мандатът ми на този пост след 7 години и 4 месеца".

Заплатата на Коми е 149 000 долара на месец. Следователно сумата, която ФБР е платило за деблокиране телефона, възлиза на 1,3 млн. долара.

Съд нареди на Apple да разбие паролата на айфона на терорист

ФБР и компанията Applе ("Епъл") водиха съдебен спор относно смартфона на атентатора Сайед Фарук. Епъл отказа да го деблокира и накрая ФБР се справи с помощта на неназована трета страна.

Сайед Фарук и неговата съпруга застреляха в края на миналата година 14 души в социален център в Сан Бернардино в щата Калифорния, преди да бъдат ликвидирани в престрелка с полицията.

Източник: БТА