Според столичен вестник бойци от Националната гвардия на САЩ за пръв път от Гражданската война са в Капитолия
Според столичен вестник бойци от Националната гвардия на САЩ за пръв път от Гражданската война са в Капитолия / БТА
Разследващи от американския Конгрес, които работят по случая с размириците в Капитолия от 6 януари 2021 г., са иззели телефона на адвокат, който е консултирал бившия президент Доналд Тръмп при опитите му да обърне изборните резултати от 2020 г., предаде ДПА, като се позова на съдебни документи. 

Джон Ийстман, професор по право в Калифорния, е разработил и представил план как да се оправдае забавянето на вицепрезидента Майк Пенс или как да бъде блокирана избирателната колегия, която имаше задачата да потвърди победата на Джо Байдън.

Освен това се предполага, че Ийстман е посъветвал Тръмп да изготви списъци на избирателите, които го подкрепят в ключови колебаещи се щати, в които Байдън спечели.

В сряда федералните агенти, които разполагали със съдебна заповед за претърсване, са спрели Ийстман в момент, когато той излизал от ресторант в Ню Мексико, и са конфискували телефона му, сочат съдебни документи.

Телефонът е бил предоставен на инспектор от главната съдебна лаборатория в Северна Вирджиния. 

Утвърждаването на резултатите от избирателната колегия на 6 януари миналата година беше прекъснато, след като група протестиращи щурмуваха Капитолия, нахлуха в сградата и заплашиха официалните лица, включително Пенс.

Вътрешно разследване се опитва да установи дали срещу Тръмп, който непосредствено преди избухването на размириците говори пред поддръжниците си на митинг на Капитолийския хълм, трябва да бъдат повдигнати криминални обвинения.
БТА