ФБР издирва Фараон
ФБР издирва Фараон / netinfo

Федералното бюро за разследване (ФБР) обяви за международно издирване саудитски милионер, живеещ под чуждо име в Средиземноморието. Това съобщи във вчерашния си брой в. "Индипендънт". Арабинът се смята за една от ключовите фигури в скандала с Банк ъв кредит енд комърс интернешънъл (Bank of Credit and Commerce International).

Шейсет и пет годишният Гаит Рашад Фараон някога бил известно име в лондонските бизнес среди. Сега обаче властите във Вашингтон го издирват за поредица от федерални и международни престъпления - от измама до финансов тероризъм.

В комюнике на ФБР до полицейските сили в цял свят се посочва, че Фараон е участвал в една от най-големите търговски измами в историята. При разпадането на BCCI вложителите в банката загубиха близо 13 млрд. долара, а около 250 000 международни кредитори не си получиха парите обратно.

Фараон се крие от американските власти от 15 години. Те предлагат щедро възнаграждение за информация, която би помогнала за арестуването му.

Според ФБР Фараон притежава яхта, носеща името "Le Pharone", на чийто нос е нарисуван сфинкс. Яхтата е била забелязана в началото на лятото на малък италиански остров близо до Сицилия. Лодката, плаваща под панамски флаг, била пресрещната от агенти на ФБР в Рим с цел да бъде арестуван собственикът й. Фараон обаче не бил намерен на борда. Според италианската полиция британският капитан на яхтата казал, че плава към Алжир.

Според ФБР Фараон е изключително богат, с "много контакти с правителства от целия свят". В съобщението за издирването му той е описан като "набит, с оредяваща черна коса, посивяла на слепоочията". Говори арабски, френски, английски и гръцки и пуши пури. "Обикновено носи малка остра брада, но е бил виждан и с мустаци", посочват от ФБР.

Фараон е заподозрян, че е бил ключова фигура в поредица от сделки, при които BCCI е придобила незаконни дялове в американски банки. Смята се, че първата американска мишена на Фараон е била Нешънъл банк ъв Джорджия (National Bank of Georgia) през 1978 година. /БТА/