ФБР: Ал Кайда остава реална заплаха
ФБР: Ал Кайда остава реална заплаха / netinfo

Терористичната организация Ал Кайда остава реална заплаха и все още е основен фактор в международния тероризъм. Това заяви помощник-директорът на Федералното бюро за разследване (ФБР) по въпросите на антитероризма Джоузеф Били в интервю за Асошиейтед прес.

Били, който отговаря за борбата с тероризма, изрази оптимизъм, че лидерът на терористичната групировка Осама бин Ладен ще бъде заловен и изправен пред съда. Може да отнеме време, но ние оставаме оптимистично настроени, каза той.

Били изтъкна, че атентаторите самоубийци продължават да бъдат източник на постоянна загриженост. Той съобщи, че "значителен брой" атаки са били предотвратени в САЩ от 11 септември 2001 г. насам.

По думите на помощник-директора на ФБР най-важната задача на правоохранителните органи е да попречи на терористите да се сдобият с оръжия за масово поразяване. Той припомни, че терористите вече са заявявали, че ако се сдобият с такова оръжие, ще го използват без колебание. "Те са решени да унищожат нашата страна, нашия начин на живот. Но ние също сме толкова решени да гарантираме нейната защита и сигурност", подчерта той.

Джоузеф Били съобщи, че ФБР проучва разузнавателните данни за новите взривни устройства, използвани от бунтовниците в Ирак и Афганистан, заради опасения, че те могат да се появят и в САЩ. Той отбеляза, че в последно време полицията в Ню Йорк внимателно проверява доставките на хлор след сведения, че веществото е един от най-често използваните компоненти за самоделни бомби в Ирак.