Фатах предупреди Хамас да не напада членовете му в Газа
Фатах предупреди Хамас да не напада членовете му в Газа / снимка: БГНЕС

Палестинското движение Фатах на президента Махмуд Абас предупреди противниците си от ислямистката групировка Хамас да не нападат членовете му в ивицата Газа след края на израелската операция в анклава, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Фахми Заарир, говорител на Фатах в Рамала, каза, че веднага след края на израелската военна операция бойци на Хамас отново са започнали да преследват членове на Фатах в Газа.

"Няма да приемем Хамас да преследва наши членове, както прави от първия ден на примирието", категоричен е Заарир.

Той обвини Хамас в убийството на най-малко 16 членове на Фатах. По думите му бойците на Хамас са простреляли 80 души в краката, а много други привърженици на Фатах са били поставени под домашен арест.

"Фатах няма да приеме това в никакъв случай. Хамас трябва да разбере нашето послание", каза той. Въоръженото крило на Фатах, "Бригади на мъчениците от Ал Акса", потвърди в изявление, че много от привържениците на движението са под домашен арест. Активистите на Хамас не им позволили да напуснат домовете си дори за да се сражават с израелските войници.

От своя страна Хамас обвинява Фатах, че предоставя на Израел информация за скривалищата и обектите на Хамас.

Един от лидерите на ислямистката групировка, Салах Бардауил, заяви, че президентът Махмуд Абас е отговорен за смъртта на Саид Сиям, високопоставен служител на Хамас в ивицата Газа, който беше убит от израелските сили във вторник.

Миналата седмица в Кайро Бардауил обвини партията на Абас в заговор с Израел и каза, че част от силите на Фатах в Газа са мобилизирани и помагат на израелската армия да локализира скривалища на Хамас, припомня ДПА.

Враждата между двете движения датира от януари 2006 г., когато Хамас изненадващо победи Фатах на парламентарните избори. Ислямистката групировка спечели изборите със значително мнозинство, но нежеланието й да признае Израел и да се разоръжи предизвика остра реакция от страна на международната общност, която под натиска на САЩ спря финансовите помощи за Палестина. В опит да преодолее политическата криза в страната президентът Махмуд Абас призова за организиране на предсрочни парламентарни избори, но кабинетът на Хамас го изтълкува като опит за преврат и заяви, че ще бойкотира изборите. Впоследствие ислямистите приеха да преговарят с Фатах за общ кабинет и формиране на "правителство на националното единство", но идеологическите различия между двете палестински фракции обрекоха преговорите на неуспех.

През юни 2007 г. активисти на Хамас в Газа нападнаха привърженици на Фатах, щурмуваха правителствени сгради, разгромиха силите за сигурност на Абас и след седмица на кръвопролития завзеха властта.