Фалшив сигнал за бомба на нефтена платформа в Северно море
Фалшив сигнал за бомба на нефтена платформа в Северно море / netinfo

Постъпилият сигнал за бомба, поставена на британската нефтена платформа "Сейф Скендинейвия" в Северно море се оказа фалшива, съобщи телевизионният канал "Скай Нюз".

След получаване на сигнала британските Военновъздушни сили евакуираха 160 от общо 500-те души персонал на петролната платформа, предаде Ройтерс. Около 14 военни хеликоптера и разузнавателен самолет "Нимрод" бяха изпратени до платформата "Сейф Скендинейвия", разположена на около 210 км североизточно от шотландския град Абърдийн.

От британската Агенция за мореплаване и брегова охрана съобщиха, че всичките близо 500 души от "Сейф Скендинейвия" са били прехвърлени на други платформи и че няма данни за пострадали. Официален източник, цитиран от Ройтерс, разкри, че в инцидента е замесена жена от платформата, но не даде повече подробности.

Според новинарския телевизионен канал "Би Би Си нюз 24" инцидентът не е свързан с тероризъм. Министерството на отбраната в Лондон потвърди, че е получило искане да изпрати на платформата екип за обезвреждане на бомби. "Сейф Скендинейвия" е собственост на регистрираната в Осло компания "ПроСейф".