/ iStock/Getty Images
Собственикът на Фейсбук Мета заяви, че е изхвърлил от социалната мрежа една от най-влиятелните американски антиваксърски групи за разпространяване на дезинформация за COVID-19.

Организацията Children's Health Defense (CHD), която е критик на ваксините COVID-19, веднага обвини Мета, че потиска правата ѝ на свободно изразяване.

"Тук Фейсбук действа като заместител на кръстоносния поход на федералното правителство за заглушаване на всякаква критика на драконовските правителствени политики", заяви в съобщение за пресата основателят на CHD Робърт Кенеди младши, племенник на покойния президент Джон Ф. Кенеди.

Говорителят на Мета Аарон Симпсън заяви пред АФП, че акаунтите на групата във Facebook и Instagram са били закрити още в сряда. До забраната се е стигнало след многократни нарушения на правилата на Мета за дезинформация.

CHD заяви, че акаунтите ѝ в социалните медии се следят от стотици хиляди хора, и заяви, че действията на Мета са били изненадващи.

В съобщение групата сподели снимка, показваща съобщения, в които се посочва, че акаунтите са спрени заради нарушаване на правилата на Meta относно "дезинформацията, която може да доведе до вреди в реалния свят".

CHD твърди, че забраната може да е свързана със съдебно дело, което е подала срещу Meta, обвинявайки технологичния гигант, че нарушава правото на свободно изразяване, като се позовава на Центъра за контрол на заболяванията на САЩ по отношение на това коя информация на COVID-19 е научно подкрепена.

Групата за борба с ваксините е обжалвала решение на по-нисша съдебна инстанция, постановено срещу нея в рамките на съдебния спор, според правни документи.

 
БГНЕС, АФП