/ ThinkStock/Getty Images
Пресъхналналите брегове и понижаващото се равнище на водата в езерото Титикака дават все по-тревожен сигнал, че животът около най-големия сладководен басейн в Южна Америка няма да продължи по досегашния начин заради жестоките горещи вълни, които заличават зимата в южното полукълбо, пише Ройтерс.
 

Боливия ще строи музей на дъното на езерото Титикака (СНИМКИ)

Подобно на много други райони, които също страдат от смъртоносните последици от климатичните промени, водата в голямото езеро, разположено в Андите на границата между Боливия и Перу, е на път да достигне рекордно ниско ниво.

В глобален план юли беше най-горещият месец, регистриран някога, като продължителните периоди на суша се отразиха особено тежко както на хората, така и на животните.

Нивото на водата в Титикака в момента е само с 30 сантиметра над най-ниската точка, регистрирана през 1996 г., каза Лусия Валпер от боливийската служба по метеорология и хидрология. Тя посочи, че в някои части на страната сушата може да продължи до ноември.
 

Природата алармира: Повече от половината големи езера по света пресъхват


Земеделците в съседната община Хуарина отчаяно се нуждаят от помощ.

Езерото е разположено на 3800 метра надморска височина, което го прави още по-уязвимо на слънчева радиация, казват експерти от боливийския технически университет "Оруро".

В последно време големи плодородни райони край бреговете на Титикака се превърнаха в пустиня
Николай Велев/БТА