/ iStock/Getty Images
Над 850 крави, прекарали месеци на кораб в Средиземно море, вече не са годни за транспортиране и трябва да бъдат убити, обяви испанското министерство на земеделието, потвърждавайки по-ранна информация на Ройтерс.

Кравите са държани в "адски" условия, както ги определи защитник на правата на животните, на кораба "Карим Аллах", който акостира в югоизточното испанско пристанище Картахена в четвъртък, след като през последните два месеца се опитваше да намери купувач за добитъка.

Животните бяха отхвърлени от няколко държави заради опасенията, че имат вируса на син език. Този вирус, пренасян от насекоми, причинява куцота и кръвоизливи сред говедата. Синият език не засяга хората.

Поверителен доклад на ветеринарни лекари, видян от Ройтерс вчера, заключава, че животните са се измъчили от продължителното пътуване и евтаназията ще бъде най-доброто решение за тяхното здраве и благосъстояние.

В доклада не се посочва дали кравите са боледували от син език.

В изявление днес министерството на земеделието на Испания потвърди констатациите в доклада и заяви, че собствениците на кораба трябва да убият добитъка.

Плавателният съд най-напред тръгна от Картахена, за да достави добитъка до Турция. Властите там обаче блокираха пратката и спряха вноса на живи животни от Испания, страхувайки се от болестта син език.

Това отхвърляне превърна кораба, регистриран в Ливан, в международен парий, след като още няколко държави му отказаха достъп, припомня Ройтерс.
БТА