Еврото - валутата на наркокартелите
Еврото - валутата на наркокартелите / снимка: БГНЕС

Контрабандисти и перачи на пари използват банкноти от 500 евро вместо от 100 долара, за да пестят пространство, пише британският седмичник "Обзървър".

Международни наркокартели изоставиха долара заради едри евро банкноти, за да перат нелегални печалби, показват данни на Европол. Престъпниците вече не използват банкноти от 100 долара, а от 500 евро - най-едрата банкнота на единната европейска валута - тъй като заемат по-малко пространство при транспортиране на големи количества по света.

В единична пратка на самолет на британската авиокомпания "Бритиш еъруейз" от САЩ за Лондон американската полиция е открила печалби от трафик на наркотици в размер на 11 млн. британски лири, обърната в банкноти от 500 евро. Преминаването към европейската валута на колумбийските и мексиканските картели отрази и поп културата - във видеото на сингъла "Синя магия" на американския рапър Джей-Зи, който пее за "килограмовия бизнес", е показан куфар, пълен с банкноти от 500 евро.

Миналата седмица директорът на Европол Роб Уейнрайт съобщи, че полицейските власти в континентална Европа са следели контрабанда и пране на потоци евро, голяма част от които са ги отвели по следите на големи наркокартели, пише БТА.

"Виждали сме случаи банкноти с висока деноминация, скрити в пакети със зърнени храни, гуми, тайни отделения в камиони и т. н.", отбелязва Уейнрайт.

Данни на Колумбийския национален директорат показват мащаба на контрабандните операции. Между януари и юни 2007 г. евробанкноти на стойност от едва 300 000 долара са обявени, че влизат в Колумбия, докато от страната са излезли евро банкноти на стойност от над 551 млн. долара. След като пристигнат в Европа, банкнотите могат да бъдат обменени в долари.