Еврото потъна на косъм от паритета си с долара, а фондовите пазари се понижиха, тъй като перспективата за по-нататъшно затягане на политиката на централните банки и опасенията за състоянието на икономиките по света разтревожиха инвеститорите, пише БГНЕС.

Ролята на долара като сигурна валута за инвеститорите, които се притесняват за икономическите перспективи, се засили през последните седмици, като американската валута достигна двугодишни върхове спрямо множество валути.

Еврото беше особено уязвимо предвид въздействието на продължаващия скок на цените на природния газ върху регионалната икономика и войната в съседна Украйна, както и предвид факта, че Европейската централна банка изостава от конкурентите си в повишаването на лихвените проценти.

Към 07:25 ч. по Гринуич еврото се понижи с 0,3% до 1,0004 долара, което е най-слабото му ниво от повече от 20 години.

Индексът на долара нарасна с 0,3% до 108,48 , докато стерлингът достигна ново двугодишно дъно, а йената не беше далеч от най-слабата си стойност от повече от две десетилетия.

Reuters: Рублата се превърна в най-добре представящата се валута в света

Анализаторите на Mizuho заявиха, че придвижването към паритет се случва, тъй като "рецесията в еврозоната е оценена", и заявиха, че контекстът не предполага почти нищо за подобряване на рисковите настроения.

"Така или иначе, изглежда, че има малко пречки еврото/доларът да наруши паритета скоро", написаха те.

През тази седмица във фокуса на вниманието ще бъдат макроданните, включително потребителската инфлация в САЩ, и коментарите на представители на Федералния резерв, тъй като инвеститорите търсят улики за резултатите от предстоящата политическа среща на Фед преди периода на затъмнение преди срещата.

Високите стойности на инфлация биха увеличили натиска върху ФЕД да ускори и без това агресивния си темп на повишаване на лихвените проценти.

На капиталовите пазари Euro STOXX (.STOXX) спадна с 0,7%, германският DAX (.GDAXI) - с 0,8%, а британският FTSE 100 (.FTSE) - с 0,44%.
Фючърсните пазари в САЩ също посочиха по-слабо отваряне.

Най-широкият индекс на MSCI за азиатско-тихоокеанските акции извън Япония (.MIAPJ0000PUS) спадна с 1,3% до най-ниското си ниво от две години, а японският Nikkei (.N225) загуби 1,8%.

В списъка с тревоги на инвеститорите е и фактът, че все повече китайски градове, включително търговският център Шанхай, от тази седмица въвеждат нови ограничения на COVID-19, за да ограничат новите инфекции след откриването на силно трансмисивния подвариант Omicron.

Рязкото поскъпване на енергията в Европа също е основен повод за опасения, тъй като най-големият единичен газопровод, по който се пренася руски природен газ за Германия, влезе в годишна профилактика, като се очаква потоците да спрат за 10 дни.

Инвеститорите се опасяват, че спирането може да бъде удължено заради войната в Украйна, което да ограничи още повече доставките на газ за Европа и да доведе до рецесия в изпитващата затруднения икономика на еврозоната.

Фючърсите върху суровия петрол "Брент" се понижиха с 2,2% до 104,73 долара за барел, а американският суров петрол "West Texas Intermediate" беше на ниво от 101,53 долара за барел, което представлява спад от 2,44%.

Златото беше стабилно, като спот цените се търгуваха на нива от 1735 долара за тройунция.

Цените на криовалутите се понижиха, като последно биткойнът се понижи с 1,4% до 19 670 щатски долара./БГНЕС, Ройтерс
БГНЕС