/ ThinkStock/Getty Images
Близо 570 хиляди неадекватни смъртни случая или около 33 процента от всички регистрирани смърти в ЕС, са могли да бъдат избегнати чрез качествени медицински услуги и технологии, показват данните от анализа на Евростат. Общият брой на смъртните случаи в ЕС е бил около 1,7 млн.души през 2016 г., или една смърт от три в ЕС, би могла да бъде избегната при наличието на медицинските знания и технологии, според Евростат.
 
Най-честата причина за смъртност в ЕС са отново болестите на сърцето - според данните на анализа приблизително 180 хиляди смъртни случая от тази категория, потенциално са могли да бъдат предотвратени. На втора позиция по най-честа смъртност са сърдечните удари - около 90 хиляди или 6 процента от общата смъртност в ЕС, също би могла да бъде предотвратена. Други видове болести, които биха могли да не завършват с фатален край са колоректалният рак - 66 хиляди предотвратими случая и рак на гърдата - около 50 хиляди предотвратими случая.

40% от смъртните случаи у нас можело да бъдат предотвратени
 
Според данните на Евростат най-качествено здравеопазване и съответно най- нисък дял на неадекватни смъртни случаи, е регистриран във Франция - 25 на сто, Белгия и Дания - 26 на сто, Холандия - 28 на сто, Полша - 30 на сто.
 
В другия край на скалата с най-висок процент смъртни случаи, които са могли да бъдат избегнати, се нареждат страни като Румъния - 49 на сто, Латвия и Литва - по 47 на сто, Словакия - 44 на сто, България - 42 на сто, Хърватия и Унгария - с по 41 на сто и др. Според анализа на Евростат индикаторите за смъртните случаи в страните-членки на ЕС, които са могли да бъдат избегнати, трябва да се използва в глобален контекст при оценките на здравните системи в страните на ЕС.
 
Макар показателят за смъртност да не е предназначен да бъде окончателно или уникално измерване на качеството на здравните грижи в държавите-членки, той дава известна индикация за качеството и ефективността на здравните политики в дадена страна, отчита Евростат.
БТА