Европейските социалисти поискаха поста външен министър
Европейските социалисти поискаха поста външен министър / снимка: БГНЕС, архив

Европейските социалисти искат постовете върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността и президент на Европейския съвет, заяви лидерът на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела.

„Решихме, че социалдемократическото семейство ще поиска постовете върховен представител и президент на Съвета”, заяви Джани Питела след среща на европейските лидери социалисти преди срещата на върха, на която трябва да бъде взето решение за номинациите за двата поста. Той посочи имената на италианската външна министърка Федерика Могерини и на датската премиерка Хеле Торнинг-Шмид.

Председателят на парламента Мартин Шулц прояви по-голяма предпазливост. „Имаме много кандидати и кандидатки, Федерика Могерини е много конкретна”, заяви той. „Торнинг-Шмид е име, което се дебатира от много време. Ако тя е готова да се кандидатира, мисля, че социалистите ще я подкрепят, но е твърде рано, първо трябва да обсъдим и консерваторите от ЕНП да приемат това разпределение на двата поста”, допълни Шулц.

Според Питела „това отговаря на равновесие, при което консерваторите ще получат председателството на Комисията и на Еврогрупата”. Люксембургският християндемократ Жан-Клод Юнкер беше избран вчера за председател на изпълнителния орган на ЕС, а Еврогрупата изглежда ще бъде оглавена от испанския консерватор Луис де Гиндос.

„Това е нашият принос за паритета”, каза още Питела. Това разпределение е сериозен компромис при кандидатурите, представени от държавите за Европейската комисия. От февруари Могерини е външен министър на Италия. За нейната кандидатура за наследник на британката Катрин Аштън от няколко седмици насам се застъпва италианският премиер Матео Ренци, отбелязва БТА.

Името на Торнинг-Шмид се споменава от дълго време. Скандинавската социалдемократка е смятана за приемлива от Германия и Великобритания. Но редица страни, включително Франция, изглеждат сдържани да подкрепят ръководителката на страна, която отказва да приеме еврото, да стане президент на ЕС.