Европейският съюз отпусна 500 млн. евро на Косово
Европейският съюз отпусна 500 млн. евро на Косово / снимки: БГНЕС

Европейският съюз се ангажира да отпусне 500 млн. евро на Косово през периода 2009-2011 г. Това заяви комисарят по разширяването Оли Рен, който

откри днес в Брюксел донорска конференция за събиране на средства за развитието на Косово, съобщава БТА. Сред участниците в конференцията са представители на страни от Европейския съюз, на САЩ и други държави, на големи международни финансови институции. Във форума участва и министър-председателят на Косово Хашим Тачи.

"Целта на конференцията е да бъдат събрани един милиард евро, които да бъдат използвани за подобряване на социално-икономическите условия за живот на всички жители на Косово независимо от етническата им принадлежност, за укрепване на демокрацията и върховенството на закона, за усилване на административния капацитет на новата държава, за подобряване на образованието, енергетиката, транспорта", посочи Оли Рен.

„Очакваме конкретни резултати от използването на големите средства, които ще бъдат събрани. Дали те ще бъдат управлявани добре – това зависи изключително от гражданите на Косово. Обсъдихме този проблем с премиера Хашим Тачи. При всяко положение трябва да има увереност, че всяко евро от парите на европейските данъкоплатци ще бъде изразходвано ефективно”, изтъкна комисарят по разширяването.

На обща пресконференция с косовския министър-председател по-късно стана известно, че вчера от Косово е изпратена официална молба за приемане в Международния валутен фонд и в Световната банка. „Очакваме скоро да получим положителен отговор”, заяви Хашим Тачи. Той посочи също, че немалка част от очакваните да бъдат събрани днес средства ще бъдат използвани за развитие на електроснабдяването в Косово. В момента за тази цел са отпуснати 84 млн. евро, но в Косово, както и в целия регион, има енергийни проблеми. „Същевременно обаче разполагаме с енергийни ресурси, които ще бъдат разработени с очакваните нови средства. Това ще е важно за целия регион”, изтъкна Хашим Тачи.

От своя страна Оли Рен отново изрази подкрепата на Европейската комисия за "европейската перспектива" пред Косово и другите страни от Западните Балкани. „Средствата, които ще бъдат събрани на донорската конференция за Косово, ще бъдат много съществен принос както за подобряване на икономическото, политическото и социалното положение в Косово, така и за укрепване на стабилността в Западните Балкани”, добави той.

Според Оли Рен, ще има много стриктен контрол от страна на Европейския съюз за изразходването на средствата, които Съюзът отпуска на Косово. „През последните 10 години Европейската комисия се научи на много неща и сега имаме добра възможност да използваме наученото”, каза той.

Не стана ясно обаче как ще се отпускат средства от донорската конференция за населените със сърби части на Косово, нито как ще бъде упражняван контрол върху използването на такива средства, след като централната косовска власт не действа особено добре в тези части. Зададени бяха няколко въпроса в тази посока, но конкретен отговор не даде нито Оли Рен, нито Хашим Тачи.