Европейският съвет е разтревожен от конфликта в Грузия
Европейският съвет е разтревожен от конфликта в Грузия / снимкa: БГНЕС

Европейският съвет е силно разтревожен от конфликта в Грузия, от свързаните с него насилия и от прекомерния отговор на Русия. Съветът осъжда твърдо признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия от Русия и призовава останалите страни да не признават тази независимост.

Това се отбелязва в проекта за заключения на днешната извънредна среща на Европейския съвет, свикана във връзка с кризата в Кавказкия регион и за обсъждане на бъдещите отношения между Съюза и Русия.

В документа се отбелязва, че мирният план от шест точки, подготвен на базата на посредническите усилия на Европейския съюз, който вече доведе до спиране на бойните действия в Грузия и до по-лесно прехвърляне на хуманитарна помощ за пострадалите в конфликта, трябва да бъде изпълнен докрай. В проектодокумента изрично се подчертава: "Европейският съвет решава да бъде определен специален представител на Европейския съюз по кризата в Грузия и иска от Съвета на Европейския съюз да направи необходимите стъпки с тази цел".

Назначаването на такъв представител на Европейския съюз е всъщност българска идея, издигната неотдавна от министъра на външните работи Ивайло Калфин. В документа е посочено искане към Европейската комисия да проучи "внимателно и в дълбочина обхвата на отношенията Европейски съюз-Русия". Проучването трябва да бъде готово до предвидения за 14 ноември Европейски съвет в Ница. В зависимост от развитието на обстановката и от изпълнението от Русия на плана от шест точки ще бъдат взети решения, отнасящи се до бъдещето на отношенията Европейски съюз-Русия в различни области, се казва още в проекта.