Европейският парламент обсъжд помощта за Хаити
Европейският парламент обсъжд помощта за Хаити / снимкa: Reuters

На първото редовно заседание от януарската си сесия, чийто дневен ред бе нарушен от състоялите се тук изслушвания на кандидати за комисари, Европейският парламент обсъжда каква помощ Европейският съюз може да окаже на Хаити след катастрофалното земетресение там.

Точката бе вкарана извънредно в днешния дневен ред на парламента поради невероятния размер на катастрофата и мащабът на трагедията, предизвикани от природното бедствие в Хаити. Първоначално се предвиждаше тя да бъде обсъдена в четвъртък.

Върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън запозна депутатите с финансовите ангажименти на европейски институции като Съвета на Европейския съюз и Европейската комисия за спешна помощ на хаитяни, както и за възстановяването на Хаити в средносрочен и дългосрочен план.

Същевременно тя изтъкна, че в момента е по-лесно да се осигурят средства, отколкото парите да бъдат насочени към пострадалите от земетресението.

Комисарят по развитието и хуманитарната помощ  Карел де Гухт съобщи, че след земетресението в Хаити най-голяма нужда се изпитва за хирурзи, лекарства, хранителни продукти, вода и нормализиране на транспортните връзки.

Той призна, че има големи трудности всичко това да се осигури въпреки масовия порив на солидарност с Хаити, обхванал света, пише БТА. В постоянен контакт сме с ООН, за да бъдат координирани усилията за помощ. Хората на Хаити очакват от нас много бърза и ефикасна помощ, изтъкна той.