Европейският парламент гласува новите комисари през декември
Европейският парламент гласува новите комисари през декември / netinfo

Председателският съвет на Европейския парламент /ЕП/ взе решение гласуването за кандидатите за комисари от България и Румъния да се проведе по време на декемврийското месечно заседание на ЕП от 11 до 14 декември в Страсбург вместо на 4 януари, както беше предварително планирано. Изслушванията ще се състоят в края на ноември, когато европейските депутати ще задават въпроси на номинираните за европейски комисари.

По процедура европейските комисари се избират от Европейският парламент, пред когото те трябва да докажат своите общи компетенции и да гарантират независимостта си. Действащият министър по европейските въпроси Меглена Кунева е кандидат за поста европейски комисар по въпросите на защитата на потребителите, стана ясно от съобщение на пресслужбата на Европейската комисия.

ЕП прие на първо четене проектобюджета на ЕС за 2007 година, който е по-висок от приетия от Съвета на първо четене. ЕП гласува сумата за бюджетните ангажименти да е 127.3 млрд. евро, за предоставените бюджетни средства да е 122 млрд. евро или 1,04% от общия национален доход.

През юли Съветът гласува проектобюджет за 2007 г. от 125 млрд. за бюджетните ангажименти и 114 млрд. евро за предоставените бюджетни средства, което възлиза на 0.98% от общия национален доход на ЕС-27.

На 21 ноември ще се състои втората примирителна среща между Европейския парламент и Съвета с цел споразумение преди гласуването на второ четене. Бюджетът на Европейския съюз за 2007 г. се очаква да бъде одобрен на 14 декември в Страсбург.