Брекзит
Брекзит / iStock/Getty Images
Европейският съвет съобщи, че одобрява осигуряването на нова отсрочка за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз до 31 януари догодина. Решението е било взето "на подпис", след като вчера бе изразено предварителното съгласие на посланиците на държавите от ЕС.

Отбелязва се, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са съгласни да дадат повече време за ратифицирането на промененото споразумение, постигнато с Лондон.

Мистерията зад шапката на кралицата с флага на ЕС е разбулена


Ако британският и Европейският парламент приключат ратификацията по-рано, отсрочката ще важи до 1 декември тази година или до 1 януари догодина.

Докато се оттегли от ЕС, Великобритания остава държава от Общността с всички произтичащи права и задължения, заявява Европейският съвет. В съобщението се уточнява, че днешното решение за допълнителна отсрочка е било одобрено единодушно.


Джонсън: Удължаване на Брекзит след 31 януари е невъзможно


"Двадесет и седемте от ЕС официално одобриха удължаването. То може да е последното. Моля ви използвайте това време по най-добрия начин", написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск в пост в Туитър, обръщайки се към своите "британски приятели".
БТА