/ iStock/Getty Images
Европейският парламент (ЕП) обсъди обстановката с разпространението на заболяването COVID-19. Във всички държави от ЕС вече са потвърдени случаи на заразени, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Тя добави, че фалшивите новини пречат на мерките срещу задълбочаването на епидемията. Заплахата за нашите общества и икономики расте, държавите в ЕС трябва да предприемат ударни мерки, трябва да спечелим време, за да могат здравните системи да се справят, а изследователите да напреднат в своята работа, добави тя.

Нови случаи на коронавирус в Словения

Икономическата цена от епидемията ще бъде значителна, а най-тежко ще пострадат малките дружества, посочи еврокомисарят за отговора при кризи Янез Ленарчич. Той добави, че вече шест седмици ЕК помага действията за пресичане на заразата да бъдат съгласувани.

В последвалите изказвания на политическите сили групата на Европейската народна партия (ЕНП) посочи, че днешната обстановка нанася удар по всекидневието на гражданите, както и че отговорността за прилагането на необходимите мерки е основно на министерствата на здравеопазването. Всеки може да помогне да се ограничи и спре разпространението на заразата, засега липсва съгласуваност на мерките, осигуреното от ЕС финансиране за научни изследвания за борба с болестта не е достатъчно, добави ЕНП.

Симптомите на новия коронавирус се проявяват средно за 5 дни

Групата на социалистите и демократите призова предприеманите мерки да се основават на науката, да бъдат решителни и разумни. От тази политическа сила призоваха държавите в ЕС да получат правото да предприемат финансови мерки в защита на работните места, а Европейската инвестиционна банка да осигури на дружествата финансова помощ.

Групата "Обнови Европа" оцени досегашния отговор на ЕС като достатъчно бърз. Либералите отбелязаха, че стотици милиони европейци са останали на работните си места, за да подкрепят икономиката.

Групата "Идентичност и демокрация"
заяви, че Европа се е оказала неспособна да отговори и това е срамно. Няма европейски правила за действие в подобна обстановка, срамота е държави от ЕС да забраняват износа на предпазни средства, европейските средства за научни изследвания срещу болестта не са достатъчни, допълниха представителите на тази политическа сила.

Установиха нови симптоми на COVID-19, наподобяващи на треската денга

Зелените настояха да се направят изводи за работата на европейското здравеопазване. Необходимо е да подобрим здравните системи, за да бъдат устойчиви на кризи. Социалните системи трябва да позволяват хората да останат у дома, когато се чувстват неразположени. Може би не е добре производството на жизненоважни стоки да бъде оставяно само на една държава, добавиха от тази политическа група.

Европейските консерватори и реформатори предложиха ЕК да подобри обмена на данни за заболяването и да прецени дали мерките, предприети от Китай, са били достатъчни. Тази политическа сила постави въпроса на какво се дължат разликите в броя на починалите от болестта в различните държави.

Европейската обединена левица отчете, че европейските общества са уязвими и че пазарът не може да се справи. Общо 80 на сто от предпазните средства срещу преноса на зарази се произвеждат извън Европа, има нужда на пазара да бъдат наложени правила, призова тази парламентарна сила.
БТА