Европейски страни ще подпомагат палестинското правителство
Европейски страни ще подпомагат палестинското правителство / netinfo

Председателят на политическото бюро на Хамас Халед Мешаал заяви, че определени европейски държави са решили да отпускат годишна помощ на палестинското правителство на ислямисткото движение, което е подложено на финансови санкции, предаде Франс прес.

Мешаал отбеляза на пресконференция в Кайро, че представители на въпросните страни са влезли в контакт с палестинските власти. Живеещият в изгнание в Дамаск председател на политическото бюро на Хамас отказа да назове тези държави, за да не попречи на инициативата.

Целият свят трябва да си даде сметка, че ситуацията след споразумението от Мека е различна от онази преди него, подчерта Мешаал. Той призова по-конкретно Съединените щати да променят позицията си.

Ислямисткото движение Хамас и по-умерената фракция на палестинския президент Махмуд Абас - Фатах, чиито привърженици влязоха в смъртоносни сблъсъци в края на януари, подписаха на 8 февруари в Мека споразумение за прекратяване на междуособиците и за създаване на правителство на националното единство, припомня Франс прес.

Мешаал обвини Израел, че възпрепятства размяната на отвлечения през юни миналата година от палестински групировки израелски войник Гилад Шалит за палестински затворници. "Топката е в полето на израелските ръководители", отбеляза той.

В тази връзка лидерът на Хамас в изгнание се обърна към бащата на Шалит да обвинява за неуспеха бъде договорено предаването на затворниците не него, а израелските лидери.

Председателят на политическото бюро на управляващото в палестинските територии ислямистко движение поиска от израелските власти да освободят държаните от тях палестински министри и депутати.