Европейски отговор на американската финансова криза
Европейски отговор на американската финансова криза / netinfo

В Европа се организира отговор на американската финансова криза. Мини-среща, посветена на кризата, ще се проведе в събота в Париж с участието на правителствени ръководители от Франция, Германия, Великобритания и Италия.

Целта е да се намери общо решение за кризата, не е ясно обаче дали ще се постигне съгласие. Смекчаване на последиците от финансовата криза за Европа и въвеждане на механизми, които да я предпазват в бъдеще – всички са съгласни по това. Различията могат да възникнат, когато трябва да се реши как да това да стане.

На Франция предписват намерението да действа по американски, създавайки общ Фонд за европейците, за да се подпомогнат банките в състояние на фалит, дори се говори за 300 млрд. евро дотации. Френският министър на финансите заяви, че не е проучвано създаването на подобен фонд. Същевременно лансирането на идеята за фонда доведе до хлад в отношенията между французи и германци.

Друго френско-немско различие изниква в резултат на предложението на Франция за смекчаване на европейските правила относно бюджетния дефицит в период на криза. Напрежение се усеща и във Великобритания, много недоволна от ирландското решение да отпусне пълни гаранции върху банковите влогове в шестте основни банки в страната. Лондон пък се бои от изтичане на капитали в посока Ирландия.

Във френското Национално събрание ще има пленарен дебат по-кризата следващата сряда, за което настояваха депутатите от опозицията.