Лидерите на 10-те държави, през които минава Балканският маршрут на мигрантите към Западна Европа, се събират във Виена, предаде NOVA. Целта им е да намерят начини да спрат или ограничат потока. Премиерът Бойко Борисов вече е в австрийската столица.Срещата е по покана на австрийския канцлер Кристиан Керн. Те обсъждат възможностите Европа да опази по-добре външните граници на съюза, както и евентуални споразумения със Северна Африка и Близкия Изток за ограничаване на бежанския поток към стария континент.

Европейски лидери решават във Виена как да спрат потока от мигранти
netinfo
102 000 преминали по Балканския маршрут през 2016-а

На нея са поканени президентът на Европейския съвет Доналд Туск, германският канцлер Ангела Меркел и еврокомисарят по миграционната политика Димитрис Аврамопулос.

Позицията на България защитава премиерът Бойко Борисов. Преди седмица, на среща на върха в Братислава страната ни получи обещание за два транша от Европа, за общо 160 млн. евро, които да използва за справяне с бежанците на наша територия.

Европейски лидери решават във Виена как да спрат потока от мигранти
netinfo
ЕС затваря балканския път на мигрантите

Страната домакин на днешната среща Австрия вече обяви, че може да поеме само 37 000 бежанци през тази година, което е три пъти по-малко от миналогодишния прием от 90 000 мигранти. Най-краен от европейските лидери засега се очертава унгарският премиер Виктор Орбан, който преди дни призова своите колеги да помислят над вариант бежанците да бъдат изселени на острови извън Европейския съюз, най-вероятно в Северна Африка, докато се реши какво Европа ще прави с тях.

Източник: nova.bg