Европейски лидери отбелязаха падането на комунизма в Полша
Европейски лидери отбелязаха падането на комунизма в Полша / снимка: БГНЕС

Десетки европейски лидери и борци срещу комунистическия режим се събраха в Полша, за да отбележат 20-годишнината от първите частично демократични избори в Източна Европа след Втората световна война. Иконата на антикомунистическото движение - бившият председател на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса, взе участие в тържествата в Краков заедно с бившия чешки президент Вацлав Хавел.

В церемониите се включиха още германският канцлер Ангела Меркел и премиерите на Чехия, Румъния, Унгария, Украйна и Литва. Валенса изрази оптимизъм от факта, че Европа навлиза в третото хилядолетие след Христа с мир и има възможност да постигне обединение в един глобализиран свят.

Присъстващите на тържеството отдадоха почит на известните и безименните борци срещу комунистическия режим."Благодаря на Лех Валенса, който като обикновен работник успя за няколко седмици да привлече и да поведе със себе си десет милиона поляци, които организираха най-красивото движение", каза полският премиер Доналд Туск. "Нашият полски опит показва, че тези, които забравят свободата и солидарността, ги губят много бързо", допълни той, цитиран от БТА.

"Това, което се случи в Полша, беше знак, че вероятно няма път назад", заяви Вацлав Хавел. Ангела Меркел отбеляза, че събитията в Полша от края на 80-те години са помогнали и за обединението на Германия и определи днешния ден като празник не само за Полша, но и за цяла Европа. Тази вечер, пък, Гданск, който се превърна в символ на полската промяна, ще бъде домакин на концерт на класически рокзвезди като "Скорпиънс", попдивата Кайли Миноуг и полски пънкбанди от 80-те, събрали се специално за случая.