/ iStock/Getty Images
Европейската комисия заведе  нова наказателна процедура срещу Полша заради съдебната ѝ система. Конкретната причина са решения на полския Конституционен съд, оспорващи примата на европейското право над националното законодателство, предаде Франс прес.

"Смятаме, че посочените съдебни решения са нарушили общите принципи на автономия, върховенство, ефикасност и еднакво прилагане на правото на Съюза, както и задължителните решения на Съда на ЕС", каза на пресконференция европейският комисар по икономиката Паоло Джентилони. Той добави, че "Конституционният съд (на Полша) вече не отговаря на изискванията за независим и безпристрастен съд, създаден със закон, както се изисква от Договора за ЕС".
 
Европейската комисия, пазител на договорите, изпрати писмо до полското правителство, което разполага с два месеца за отговор. Наказателната процедура може да доведе до сезиране на Съда на ЕС и евентуално до финансови санкции.

Брюксел от няколко години е в спор с националистическото консервативно правителство във Варшава за съдебните реформи, като го обвинява в подкопаване на независимостта на съдебната система. Полша е осъждана вече няколко пъти от Съда на ЕС, отбелязва АФП.

"ЕС завежда процедура и иска да подчини Конституционния съд на Полша на европейското право", реагира в Туитър полският заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета, цитиран от Ройтерс. Той нарече хода на Европейската комисия "атака срещу полската конституция и нашия суверенитет".
БТА