/ Георги Димитров
Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева.

Българската прокуратура поиска имунитета на евродепутатката през 2019 година. Йончева е разследвана за пране на пари от фалиралата КТБ.


Прокуратурата поиска имунитета на Елена Йончева като евродепутат, обвиняват я в пране на пари

Решението е взето късно в понеделник след тайно гласуване, в което 418 евродепутати са отхвърлили искането, 264 са го подкрепили, а 11 души са се въздържали. Резултатите бяха обявени във вторник сутринта.

В одобрения доклад на ЕП се отбелязва, че Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

В документа се посочва, че работата на Елена Йончева е свързана с дейността на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, включително като част от делегацията, която посети нашата страна миналата есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

Елена Йончева: България всяка година губи 11 млрд. евро от корупция и пропуснати ползи

Взима се предвид становището на Съюза на българските журналисти, че в случая става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчитат се данните от разпространения в български медии запис от разговор, за който приложена експертиза открива съвпадение с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който се споменава името на Йончева.
 
БТА