Европарламента е засегнат от второстепенната роля, която му е отредена в преговорите за Брекзита
Европарламента е засегнат от второстепенната роля, която му е отредена в преговорите за Брекзита / Guliver/Getty Images

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, изрази съжаление днес за второстепенното място, отредено на институцията в преговорите за Брекзита, като дори намекна, че ЕП може да наложи вето върху крайния резултат от преговорите, предаде АФП.

Участието на ЕП не е удовлетворяващо, каза социалдемократът Шулц, критикувайки разочароващите изводи по този въпрос от вчерашната среща на върха в Брюксел.

Преди това председателят на Европарламента предупреди, че евродепутатите "може да не са в състояние за одобрят тези изводи", ако сметнат, че са отстранени от преговорите, и припомни, че одобрението им е необходимо за договаряне на споразумението за излизане на Великобритания от ЕС. "ЕП ще има последната дума", предупреди днес председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП), най-голямата в парламента, Манфред Вебер.

Шулц отказва европарламентът да е "на втора линия" в проговорите за Брекзит

На съвещание в четвъртък лидерите на 27-те страни в ЕС (без британския премиер Тереза Мей), одобриха текст, определящ ролите на европейските институции в бъдещите преговори по споразумението за излизане на Великобритания от съюза.

Според документа преговарящ от името на ЕС ще бъде Европейската комисия в лицето на французина Мишел Барние, който "ще дава редовни отчети" пред страните членки.

Нов съдебен процес заплашва да осуети Брекзит

Барние ще трябва да се съобразява с "насоките" на Европейския съвет (инстанция, която обхваща държавните и правителствени глави на страните членки), както и с "директивите за преговаряне" на Съвета на ЕС (друга инстанция, в която са представени страните членки, но на министерско равнище).

Колкото до Европейския парламент, участието му е незначително. Според одобрения вчера текст Барние "ще го информира редовно и стриктно в течение на целия преговорен процес".

Източник: БТА