/ iStock/Getty Images
Европейският парламент прие строги правила, които ще принудят бизнесите в ЕС да бъдат прозрачни по отношение на заплатите, за да се гарантира равностойно заплащане на жените и мъжете, и ще въведат потенциални глоби за дискриминация в заплащането.

Според официалните данни за 2020 г., жените получават средно с близо 13% по-малко на час от мъжете за една и съща работа в 27-те държави от Европейския съюз.

Съгласно новите правила работниците могат да поискат да узнаят индивидуалните и средните нива на заплащане, разбити по пол, на тяхното работно място, предаде АФП.

"Тайната на заплащането ще бъде забранена", се казва в изявление на парламента.

Други правила предвиждат, че ако дадено дружество има поне 100 служители, то трябва редовно да публикува информация за разликата в заплащането на жените и мъжете. Освен това дружествата трябва да преговарят с представители на персонала, ако има разлика от 5%. Лицата, които нарушават някое от правилата, подлежат на санкции, включително глоби. Служителите, които смятат, че са жертва на дискриминация, могат да поискат обезщетение.

"Еднаквата работа заслужава еднакво заплащане. А за равно заплащане е необходима прозрачност", заяви Урсула фон дер Лайен, ръководител на Европейската комисия, в сряда преди гласуването в парламента. "Жените трябва да знаят дали техните работодатели се отнасят справедливо към тях. А когато това не е така, те трябва да имат възможност да се борят и да получат това, което заслужават", добави тя.

Разликата в заплащането на жените и мъжете е различна в целия блок. Разликата е само 0,7% в Люксембург, но достига 15,8% във Франция и 18,3% в Германия, докато в Латвия тя е 22,3%.

Комисията, изпълнителното звено на ЕС, предложи правилата за първи път през март 2021 г. Преди да бъдат приети, те трябва да бъдат официално подписани от Европейския съвет, който представлява държавите-членки. След това страните от ЕС ще трябва да започнат да въвеждат правилата в националните си законодателства в срок от три години след публикуването им в официалния вестник на блока.
БГНЕС