Снежните бури в Полша предизвикаха широкообхватни нарушения на движението и предупреждения за лавини, съобщи Евро нюз.

Полският институт по метеорология обяви предупреждение за влошаване на времето в цялата страна в неделя. Студеният атмосферен фронт "Brygida" донесе сняг и силни ветрове в много големи региони.

В полския район Копа Кондрака планински спасители успяха да спасят трима души, затрупани от лавина. Те спасиха мъж и 11-годишния му син, както и жена, частично затрупана от лавина в близост до Шпигласова Пшелеч.

Снегът спря и работата на лондонските летища.

Жълт код остава в сила за Югозападна Англия, Лондон и Шотландия и се очаква нарушенията в пътуването да продължат поне до днес сутринта. Влаковете закъсняват, а водачите на превозни средства са посъветвани да бъдат особено внимателни след няколко инцидента по магистралите.

БГНЕС припомня, че снощи единствената писта на летище „Станстед“ беше затворена, за да може да се почисти снегът. На летище „Хийтроу“ вчера бяха отменени над 50 полета поради мъгла. Очаква се лошото време да продължи няколко дни.

Очаква се още сняг.

Времето в понеделник: Жълт код за сняг и поледици в 9 области (КАРТА)

Очаква се снежната обстановка да продължи и в други европейски страни. В Централна Франция бяха регистрирани първите снеговалежи, а в скандинавските страни се очаква температурите да достигнат до -23 градуса по Целзий.

Студеното време представлява сериозен стрес тест за енергийната инфраструктура на Европа, тъй като няколко правителства предупредиха за възможни прекъсвания на електрозахранването през зимните месеци.
БГНЕС