/ iStock/Getty Images
Докато Италия отчита скок в новите случаи на инфектирани с коронавирус, други страни в Европа засилиха мерките за борба с разпространението. Тези мерки често надминават действията, които вече са направени след началото на епидемията в Китай.

Карантина на пътници

Румъния е под карантина за всички онези, които са пътували до засегнатите райони в Северна Италия, като на летището създава специални коридори, за да бъдат изолирани.
Пътуващите, които се връщат от други части на Италия - или Китай - са помолени да останат у дома. Френските граждани, които се връщат от италианските региони, засегнати от епидемията от коронавирус, също са инструктирани да избягват "всички неналежащи излизания " в продължение на две седмици след завръщането си и държат децата си ученици вкъщи. Обединеното кралство поиска пътници, които се връщат от засегнатите райони в Северна Италия, Китай, Южна Корея и Иран, да се изолират и да информират властите.
Връщащите се от места в близост до засегнатите райони трябва да направят същото, ако развият симптоми, съветват властите в Обединеното кралство. По същия начин Европейският парламент поиска всички онези, които са пътували до засегнатите региони, да останат у дома в продължение на 14 дни. Босна също така посъветва онези, които са пътували до засегнатите страни, да видят лекар и да си останат у дома.

Смущение при пътуване

„България Еър“ отмени всички полети между София и Милано до 27 март. Австрия заяви, че може да има допълнителни временни затваряния на границите след временното спиране на железопътния трафик на прохода Бренер в неделя. В понеделник френски служители задържаха пътници, пристигнали с автобус в Лион от Милано за няколко часа заради опасения, че някой на борда е хванал вируса. Сайтът за новини LyonMag съобщи, че шофьор, който е италианец, е откаран в болница за тестове, тъй като кашлял. Пътниците били държани на борда за тестове, преди да им бъде разрешено да напуснат.

Предупреждения за пътуване

Държави, включително Австрия, Унгария, Украйна и Румъния, предупредиха своите граждани да не пътуват до засегнатите райони в Италия. Финландия призовава гражданите да проявяват "изключително внимание", когато са в Италия и да уведомяват консулските служби за своите планове за пътуване, докато Дания също препоръчва на пътниците да бъдат предпазливи. Междувременно Хърватия отмени всички училищни пътувания за следващите 30 дни.

Сканиране, предпазни мерки на борда

Няколко държави са разширили сканирането на летището на пътници със симптоми на треска, пристигащи от Италия. Такива мерки са предприети в Будапеща и Дебрецен, вторият по големина град на Унгария, както и на летищата в украинската столица Киев. Летището на чешката столица Прага също е определило специални места с целенасочен скрининг и "засилени хигиенни мерки". В столицата на Полша Варшава медицинският персонал се качва на самолетите от Италия за проверка на температурата, преди да позволи на пътниците да слязат. В Хърватия на хората, които се връщат от италианските региони, засегнати от вируса, ще бъдат задавани въпроси от граничната полиция, епидемиолози и санитарни инспектори. Междувременно персоналът на борда на Ukraine International Airlines ще носи гумени ръкавици и маски при полети от Италия. Украйна ще мери температурата на преминаващите на контролно-пропускателен пункт Украйна-Унгария, където минават микробуси, които пътуват от Италия до Украйна.

Други мерки

Шведската здравна служба заяви, че няма да въвежда летищен контрол, който изисква ресурси, но е "неефективен", защото заразените може да не проявяват симптоми.
Страната е отделила 40 милиона крони (4,1 милиона долара) на СЗО, за да помогне на страните да се справят с разпространението на вируса.