/ БГНЕС
В редица европейски градове съботата премина на фона на протести срещу т.нар. зелен пропуск - сертификат, доказващ ваксинация, излекуване от COVID-19 или скорошен отрицателен PCR тест.

Рим
БГНЕС

В Италия хиляди се събраха за да изкажат недоволството след въвеждането на пропуска, който първоначално бе задължителен за обществения транспорт и за закритите помещения, но от 15 октомври той без него не може да се влиза и в обществени и в частни сгради, тъй като властите се подготвят за нов скок на инфекциите с коронавирус.

Венеция
БГНЕС

Масови демонстрации имаше в Рим, Милано, Триест, Венеция и други италиански градове, като на места имаше сблъсъци между полиция и протестиращи.

Виена
БГНЕС

Над 35 хиляди протестиращи се събраха в австрийската столица Виена.

 

Властите в Австрия обявиха локдаун от 22 ноември и задължителна ваксинация срещу коронавирус от февруари 2022. Атмосферата на демонстрацията е била доста напрегната, имало е и няколко ареста, предаде РИА.

 

 

Виена
БГНЕС

Бред, Нидерландия
БГНЕС

Редица протестиращи са хвърляли кутии с бира по охранителната полиция. Протести имаше и в други австрийски градове.
 

Загреб
БГНЕС


Няколко хиляди души от цяла Хърватия пристигнаха в столицата Загреб, за да протестират срещу задължителните сертификати и действащите ограничителни мерки. Полицията обяви, че протестът не е бил обявен. Участниците в протеста, наречен "Мълчаливо бяло шествие" в социалните мрежи, искат правителството да отмени задължителните зелени пропуски.

Ротердам, Нидерландия
БГНЕС


Късно в петък протестите в Ротердам бяха окървавени, след като тълпи демонстранти подпалваха автомобили и хвърляха камъни и фойерверки по полицаите, които отвръщаха с предупредителни изстрели и водно оръдие.

Ротердам, Нидерландия
БГНЕС

Съобщава се, че най-малко 20 протестиращи са били арестувани, а 7 души, включително полицаи, са били ранени. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб нарече протестите "оргия на насилието".

В Париж полицията е използвала сълзотворен газ и палки срещу протестиращи от "Жълтите жилетки", има ранени, съобщава РИА Новости. От самото начало на шествието на "Жълтите жилетки" и противниците на здравните пропуски ситуацията е напрегната. Агресивни протестиращи унищожават контейнери, изнасят бутилки и кутии и ги хвърлят по служителите на реда. По служителите на реда са хвърляни и портокали.

Протестиращи подпалват отпадъци и дървени сандъци за съхранение на плодове в редици магазини. На няколко места са избухнали пожари.

БГНЕС, БТА, РИА