Европа призовава САЩ да не подновяват екзекуциите на осъдени
Европа призовава САЩ да не подновяват екзекуциите на осъдени / netinfo

Общо 39 европейски държави одобриха декларация, която призовава Съединените щати да не подновяват екзекуциите на осъдени на смърт, съобщи ДПА. Декларацията е в отговор на решение на Върховния съд на САЩ от 16 април, в което той заключава, че умъртвяването чрез инжекция не нарушава конституцията. Решението сложи край на неофициален мораториум върху смъртното наказание в САЩ.

"Европейският съюз приема с разочарование решението на Върховния съд на САЩ. Ние искрено насърчаваме продължаването на практическия мораториум върху екзекуциите в САЩ, който позволява обстойното разглеждане на проблема със смъртното наказание", се казва в декларацията, разпространена от името на 27-те страни членки на ЕС и още 12 европейски държави извън съюза, между които Норвегия, Турция, Хърватия, Сърбия и Азербайджан.

Най-малко 14 екзекуции бяха отложени в САЩ. Очаква се три от тях да се извършат през лятото.

Европейският съюз единодушно отхвърля смъртното наказание и през декември прие резолюция, призоваваща за налагане на глобален мораториум върху него с тенденция към окончателната му отмяна. Общото събрание на ООН одобри резолюцията.

"Европейският съюз припомня, че всяка съдебна грешка при постановяването на смъртна присъда води до непоправима и невъзвратима загуба на човешки живот. Никоя правна система не е застрахована срещу грешки и освен това няма надеждни доказателства, че смъртното наказание има по-голям възпиращ ефект", се казва в декларацията.