Европа остава в хватката на зимата
Европа остава в хватката на зимата / снимка: Reuters

10 души починаха от студа в Полша пред последния ден, с което броят на жертвите от началото на зимата достигна 79 души, съобщи полицията.

Говорител на силите на реда съобщи, че 10 души са били открити мъртви от понеделник. Мнозинството жертви са бездомници, починали под въздействието на алкохола, съобщи органите на реда. 52 от 79-те жертви от 1 декември насам, са регистрирани от петък, когато температурите паднаха под минус 20 градуса по Целзий, пише БГНЕС. Полицията и общинските власти засилиха патрулите в зоните, където се събират бездомници, най-вече в обществените паркове и ги убеждаваха да влязат в специални приюти.

В руската столица тези дни са регистрирани най-силните снеговалежи от самото начало на синоптичните наблюдения, съобщи московското хидрометеорологично бюро, цитирано от ИТАР-ТАСС. В неделя и понеделник в Москва падна 10-15 см сняг и дебелината на снежната покривка на места достигна 30, дори 50 см. Това бе най-силният снеговалеж в града от 130 години насам, когато метеоролозите са започнали да наблюдават времето в региона, заявиха синоптиците.

Заради студеното време и обилния снеговалеж транспортът в голяма част от Европа е силно затруднен.

Италия преживява втори ден на хаос в транспорта, след като стотици пътници бяха блокирани на летището в Милано, а редица други летища бяха затворени. От тази сутрин не работи и основното летище "Малпенса", а около 400 пътници прекараха изминалата нощ на миланското летище "Линате" заради отменени полети, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Закъснения имаше в железопътния транспорт за и от Генуа, а поледиците и снеговалежите доведоха до затваряне на основните автомагистрали в североизточната област Емилия-Романя. След рязкото застудяване през уикенда обаче се очаква повишаване на температурите, отбелязва БТА.

Пътното движение в италианския град Милано днес бе нормално, след като около 400 войници работиха цяла нощ за разчистване на улиците от леда и снега. Много магистрали и други пътни артерии из цялата страна обаче останаха затворени, предаде ДПА. Училищата в икономическата столица на Италия също останаха
затворени в очакване на нова операция за почистване с участието на военните.

Със сериозни затруднения заради лошото време работи международното летище във Франкфурт. Снощи то изцяло прекрати работа, но тази сутрин една по една бяха отворени и трите му писти. Прекъсванията в работата на аеропорта засегнаха 8000 пътници. За пет хиляди от тях бяха намерени места в хотелите, а останалите прекараха нощта в сградата на аерогарата. Като цяло вчера бяха отменени 229 полета. Пасажерите се отнасят към ситуация с разбиране, заяви представител на летищната управа, който прогнозира, че функционирането на летището ще остане затруднено, тъй като засега не се очаква промяна във времето.