Европа и САЩ против войните в Ирак и Афганистан
Европа и САЩ против войните в Ирак и Афганистан / снимка: БГНЕС
В редица градове в Европа и САЩ се проведоха протести срещу войните в Ирак и Афганистан. В Лондон няколко хиляди души излязоха на площад Трафалгар, за да настояват за изтеглянето на британските войски от Ирак и Афганистан.

Според организаторите на протеста в него са участвали между 35 000 и 40 000 души. Според полицията те са били едва 10 000 души, предаде Франс прес. В шведската столица Стокхолм близо 500 души протестираха срещу американското военно присъствие в Ирак.

В Осло, в Норвегия, около 200 души излязоха по улиците на града, за да участват в подобен протест.В Мадрид около 1000 протестиращи настояха испанските войски в Афганистан и Ливан да се изтеглят оттам. В Прага протестът срещу разполагането на елементи от американски противоракетен щит в Чехия прерасна в протест и срещу американските войни в Афганистан и Ирак. В Лос Анджелис най-малко 2000 души участваха в протестно шествие по булевард Холивуд, насочено срещу политиката на президента Буш в Ирак и Афганистан.

За петте години на война в Ирак САЩ загубиха там близо 4300 военнослужещи. Великобритания даде 175 жертви, а Италия – 32. Рим изтегли военнослужещите си през декември 2006 година. Подобна стъпка предприе и Мадрид през май 2004 година, след като загуби в Ирак 11 военни. Украйна даде 18 жертви и изтегли военните си през 2005 година. 22-ма поляци също загинаха в Ирак. България загуби 13 военнослужещи, но София удължи мандата на българския контингент до 31 март, припомня Франс прес.