Европа и Латинска Америка имат общи корени
Европа и Латинска Америка имат общи корени / снимкa: БГНЕС

„Европа и Латинска Америка имат общи корени”, заяви президентът на Перу Алан Гарсия при откриването на Петата среща на върха ЕС-Латинска Америка-Карибския регион в Лима. „Европа днес е пример за света с развитието на науката, на личността и свободни пазар”, допълни перуанският президент. Борбата с бедността и екологичните проблеми са двете основни теми на форума. В него участват президентът Георги Първанов и министърът на външните работи Ивайло Калфин. От Лима информира пратеника на ДАРИК Евгения Марчева:

Срещата, която се провежда веднъж на две години събра в Лима над 60 държавни глави от двата региона.

Всички заедно представляваме над 1млрд. от населението в света, каза президентът на Перу Алан Гарсия. Ние вярваме в демокрацията и свободата, свободният пазар е единственият, който може да гарантира пълноценното развитие на личността, допълни домакинът на форума.

След него думата взе премиерът на Словения, която е председател на ЕС Янес Янша. Сигурен съм, че сега виждате една много различна Европа. Този форум завярва Европа много променена. Кръгът бе затворен с приемането на България и Румъния, заяви словенският премиер.

Минути преди началото на форума, президентът на Венецуела Уго Чавес, който преди дни нарече германския Ангела Меркел „потомък на Хитлер”, потупа дружески по рамото президента Георги Първанов и седна до него. От другата страна на Първанов се оказа президентът на Мексико Фелипе Калдерон. Двамата трябваше да се срещнат през януари тази година, но повреда на правителствения самолет Ту 154, провали визитата на българския държавен глава в Мексико.