Европа е застрашена от ракетни атаки
Европа е застрашена от ракетни атаки / netinfo

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заявява в интервю за лондонския вестник "Файненшъл таймс", че за Европа и НАТО има реална заплаха от ракетни нападения на Северна Корея и Иран.

На въпрос дали система за противоракетна отбрана може да намали уязвимостта на Европа, той отвръща: "Разполагаме с проучване, според което теоретично е възможно система за противоракетна отбрана да защитава Европа. Но за такава система е необходима политическа дискусия. Трябва да се обсъди кой колко ще плати".

В Европа вече се води дискусия за противоракетната отбрана, която прераства в истински спор, пише ФТ. Тя бе предизвикана от искането на президента Джордж Буш към съществуващите бази от системата за ПРО в Аляска и Калифорния да бъде добавена трета за ракети прехващачи в Полша, както и радари в Чехия. В САЩ основна тема в дискусията за ПРО е нейната ефикасност, а в Европа - дали тази система ще даде сигурност на континента или ще го дестабилизира, отбелязва ФТ.

Русия яростно се противопоставя на намеренията на Вашингтон с аргумента, че Чехия и Полша са твърде далеч от Иран и че базите ще предизвикат нова милитаризация на Централна Европа. Схефер даде да се разбере, че не обръща кой знае колко внимание на оплакванията на Русия, макар че е готов за консултации с Москва в името на по-голяма прозрачност за противоракетната отбрана. "Не е нужно да сте технологичен вълшебник или Айнщайн, за да разберете, че тази система не може да бъде насочена срещу руснаците и не може да снижи способността им за първи удар", казва шефът на НАТО пред ФТ.

Той предупреждава, че в Северноатлантическия съюз може да възникне разделение между страни, покрити от американската система за ПРО и държави, изложени на ракетна заплаха от Иран. Според представители на НАТО противоракетният щит ще отбранява почти цяла Европа, без Югоизточна, за която ще е нужна допълнителна система с по-малък обсег заради близостта на Иран. "Когато става дума за противоракетна отбрана, в НАТО не бива да има А-група и Б-група. За мен водещият принцип е, че сигурността е неделима", добавя Схефер пред "Файненшъл таймс".