Евронюз свали от Фейсбук изрисувания паметник на Съветската армия
Евронюз свали от Фейсбук изрисувания паметник на Съветската армия / БГНЕС

Телевизия "Евронюз" премахна от своята страница във Фейсбук поставената като фон снимка на паметника на Съветската армия в София, нашарен от вандали, съобщи РИА Новости.

През нощта срещу неделя вандали отново оскверниха паметника - оцветиха го в синьо-жълтите багри на украинското знаме. В понеделник руското Външно настоя България да разследва инцидента и напомни, че мемориалът е увековечил паметта на съветските войници, загинали в името на освобождаването на България и на Европа от нацизма, напомня агенцията.

През нощта срещу вторник "Евронюз" помести снимка на паметника на страницата си във Фейсбук, посочва БТА. Под фотоса се появиха десетки коментари с израз на възмущение. Руското Външно заяви чрез Фейсбук, че решението на "Евронюз" да помести такава снимка "е отвъд границата".

След като смени спорния фотос с неутрален градски пейзаж, "Евронюз" публикува коментар, в който изтъкна, че помествайки снимка на паметника, телевизията не е подкрепяла едни или други сили в Украйна, "камо ли акт на вандализъм".

"Това е просто снимка, отразяваща събития в околния свят, една от най-противоречивите и обсъждани снимки от последните дни. Същевременно виждаме, че публикуването на тази снимка на заставката ни е било възприето неправилно като като програмно изявление и против волята ни е оскърбило мнозина наши зрители. Затова я сваляме, но без да приемем обвиненията, че сме оскърбили паметта на ветерани от войната", писа "Евронюз".