Еврокомисията отговори на писмото на Петков и Велчев
Еврокомисията отговори на писмото на Петков и Велчев / netinfo

Европейската комисия е отговорила на изпратеното миналата седмица писмо от министъра на вътрешните работи Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев, съобщи БТА.

В писмото на Петков и Велчев се иска Kомисията да изпрати съдебен експерт в България във връзка с разследването на скандала, в който бяха замесени висши представители на властта в нашата страна.

Отговорът е подписан от генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей. До нея бе и адресирано писмото на Румен Петков и Борис Велчев.

„Преди да отговоря окончателно на вашето предложение, съдържащо се в писмото ви, бих била благодарна да получа допълнителни разяснения за обсега на предложението”, пише генералният секретар на Европейската комисия.

Още миналата седмица източник от Европейската комисия заяви, че Комисията има намерение да поиска разяснения във връзка с писмото на Петков и Вълчев.

Ето и някои от въпросите, по които Катрин Дей иска да получи разяснения: Например, дали правителството на България проявява интерес към получаване на допълнителна експертиза по някои общи и систематични аспекти в справянето с корупцията? Или се предлага да се проследяват по-детайлно отделни случаи, но все пак в общия контекст на мисията експерти /на Европейската комисия в България/ през април.

Накрая Катрин Дей уверява, че ще бъде "изключително благодарна за всяка допълнителна подробност" във връзка с "възможното изпращане" /на експерт/, както се иска в писмото на министъра на вътрешните работи Румен Петков и главния прокурор Борис Велчев.