Еврокомисията с наказателни процедури срещу 23 страни от ЕС заради новите правила за аудиовизуалните медии
Еврокомисията с наказателни процедури срещу 23 страни от ЕС заради новите правила за аудиовизуалните медии / IStock
Европейската комисия съобщи, че е открила днес наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии, включително обичайните телевизии, доставчиците на съдържание по заявка и онлайн платформите за споделяне на видео.

ЕК: България е единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от БВП

Европейските правила целят съобразяване на законодателството с новата действителност и повишават защитата на зрителите, особено на непълнолетните, като обвързват платформите с изискванията срещу речта на омразата и предполагат осигуряване на независимост на националните медийни регулатори, се пояснява в съобщението.
Еврокомисията крие договорите за ваксини срещу COVID

Крайният срок за прилагане на правилата изтече на 19 септември и само Дания, Унгария, Холандия и Швеция са съобщили, че са въвели промените, припомни кореспондентът в Брюксел на БТА.

Комисията открива процедури срещу Белгия, България, Чехия, Германия, Естония, Ирландия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия и Великобритания. ЕК ще очаква отговор до два месеца, се отбелязва в съобщението.