/ БГНЕС
Говорител на Европейската комисия определи днес като "философски" въпроса какво би предложила комисията да се направи с частта от газопровода "Турски поток" в България, след като от това съоръжение повече не се снабдяват държави от ЕС.

Това е "академичен и философски" въпрос, засега не е приоритетен, заяви говорителят. Държавите от ЕС, през които минава газопроводът, трябва сами да решат за какво да го използват, добави той.

По неговите думи, въпреки че ЕС все още не е наложил санкции за вноса на руски газ, всички държавни и правителствени ръководители от Общността се съгласиха възможно най-бързо да преустановят снабдяването от Русия. Той уточни, че от 40 на сто миналата година, делът на руския газ в общия внос за ЕС по тръбопроводи е спаднал до под 10 на сто. От количествата внасян втечнен газ руският дял от 20 на сто е бил понижен на 17 процента.

Държавите, които разчитаха на евтин руски газ, останаха без доставки, отбеляза говорителят. Независимо дали руският газ може да бъде предлаган на изгодна цена, на него не може да се разчита, допълни той. В основен наш интерес е да се откъснем от руските изкопаеми горива, каза говорителят.
БТА