Евродокладът: Основен проблем на България е организираната престъпност
Евродокладът: Основен проблем на България е организираната престъпност / снимка: DarikNews.bg, архив

Остават въпроси за независимостта на съдиите в България, пише в черновата на доклада на Европейската комисия, съобщава БНТ. Документът трябва да бъде оповестен в сряда и прави петгодишна оценка на напредъка на страната в областта на правосъдието и вътрешния ред. В него се цитират независими наблюдатели, според които организираната престъпност остава фундаментално предизвикателство.

Докладът посочва, че има случаи, когато назначаването на съдии от парламента и ВСС е било непрозрачно и помрачено от обвинения в политическо влияние. Обръща се внимание на уволнението на съдия Мирослава Тодорова, като се посочва, че то е пример за непоследователност в дисциплинарната юриспруденция. Друг проблем е голямата разлика в натовареността на съдилищата в София и другите градове, и забавяне публикуването на мотивите за присъдите. По този начин, пише в доклада, много съдии се намират в техническо нарушение и могат да станат обект на субективно отношение.

В доклада се посочва, че интензивността на борбата срещу организираната престъпност се е увеличила след 2010 година, като полицията е поела по-активна роля. Все още обаче липсват убедителни резултати в справянето с този проблем в досъдебното и съдебното производство. Все още има много нерешени и забавени случаи, а независими наблюдатели казват, че организираната престъпност е фундаментално предизвикателство за държавата и обществото.

Документът отбелязва създаването на специализирани структури в полицията, следствието и съда за борба с организираната престъпност, но досега те не са могли да докажат ефективността си. Специализираният съд, например, се е занимавал предимно с маловажни случаи, тъй като законодателството не му дава възможност да разглежда делата по приоритет.

Въпреки че след 2010 година България инвестира много в подобряване на институционалната и законовата рамка за борба с организираната престъпност, резултатите са ограничени - само няколко важни случая са завършили с присъди, в няколко случая обвиняемите са били признати за невинни, когато наличните доказателства са създали очакване за присъда. Лоши са резултатите и в разкриването на поръчковите убийства, смятат експертите на Европейската комисия. Посочва се и изчезването на Братя Галеви след като получиха осъдителна присъда.

Европейската комисия иска да остане в сила Механизмът за сътрудничество и оценка, защото той се оказал ефективен. Препоръчва се следващият доклад да бъде в края на 2013 година.

Дали този текст в черновата на сегашния доклад ще бъде одобрен от комисарите, предстои да разберем в сряда.