Евродепутати се опасяват, че мигрантите може да се насочат към България
Евродепутати се опасяват, че мигрантите може да се насочат към България / ThinkStock/Getty Images

Европейската комисия е взела предвид опасността пътят на мигрантите да се отклони през България, заяви говорителят на ЕК Наташа Берто.

Винаги сме имали предвид възможността пътят да се разклони в други посоки, затова още миналата есен обединихме в обща среща държавите от региона. Поканихме не само държавите от пътя през Западните Балкани. Затова Албания и България участваха в тази среща и са част от конферентните седмични заседания на групата. Следващото подобно заседание е днес следобед, отбеляза Берто.

Балканският маршрут на мигрантите на практика е затворен

Тя добави, че вчера Словения е съобщила на ЕК за пълното възобновяване от днес на прилагането на Шенгенския кодекс. Берто поясни, че така е онези мигранти, които нямат право да влязат в Шенген, или не са подали молба за убежище, или нямат право на закрила, няма да бъдат пропускани през границата.

Словения ограничава влизането на мигранти, Сърбия готви аналогични мерки

По-рано днес групите на социалистите и демократите, както и на АЛДЕ, в Европейския парламент, изразиха опасения, че със затварянето на миграционния път през Западните Балкани мигрантите може да се насочат към България. В дебат в Страсбург, посветен на резултатите от съвместното заседание на Европейския съвет и Турция в понеделник, евродепутатите изразиха загриженост от постигнатите договорености с Анкара. Според повечето от тях ЕС не трябва да отстъпва от своите принципи, особено в светлината на последните събития в Турция.

Източник: БТА