Евродепутати: Оставането на България и Румъния извън Шенген без граничен контрол е нечестно
Евродепутати: Оставането на България и Румъния извън Шенген без граничен контрол е нечестно / снимка: DarikNews.bg

Евродепутати смятат, че повече институции на ЕС трябва да се обвържат с решаването на въпроса за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство, както и че оставането на двете страни извън зоната за свободно пътуване без граничен контрол е "нечестно".

Министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер е изразил от името на страната-председател на ЕС пълна подкрепа за разширяването на Шенгенската зона с включването на двете страни. Всички технически критерии трябва да бъдат изпълнени, е отбелязал той. Министърът е посочил, че според изготвените доклади България все още не е осигурила сухоземната си граница с Турция, допълва БТА.

Британският евродепутат Сара Лъдфорд е заявила, че се обмисля цялостна реформа на Шенгенската система, която да включва наблюдение и над присъединените към зоната страни. За пример тя посочва изпращането на 200 гранични полицаи от ЕС в Гърция, за да бъде осигурена границата с Турция. Шенгенският механизъм за оценяване е неадекватен, каза тя. Проблемът е липсата на почтеност в процеса и фалшивата претенция, че Шенген и мониторингът на корупцията са две съвсем отделни неща.

На лице са и скритите политически мотиви на Франция, която е гневна на Румъния заради ситуацията с ромите миналата година, добави Сара Лъдфорд. Португалският евродепутат Карлос Коелю е цитиран с мнението, че приетите в Шенген страни са придирчиви към страните кандидати, но са много "лениви" към вече членуващите в "този затворен клуб". Той също подчерта, че е редно да бъдат прилагани еднакви критерии към присъединилите се страни и кандидатите.