Евакуират туристите от Флорида заради урагана Айк
Евакуират туристите от Флорида заради урагана Айк / снимкa: БГНЕС

Ураганът Айк продължава да набира сила и вече е от 4-та категория. Следвайки непрекъснато променяща се траектория, ураганът представлява потенциална опасност за населените места по крайбрежието на Мексиканския залив и Карибския басейн. Подготовката за посрещането на урагана обхваща район с дължина над 1600 километра и с население десетки милиони, в който влизат както части от Флорида, така и редица популярни туристически острови.

Скоростта на вятъра на Айк достигна 217 км/ч снощи, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите в Маями, Флорида. В Куба вече са задействани първоначалните етапи на подготовката за извънредни ситуации. В Кий Уест, Флорида, на всички гости и туристи е било наредено днес да се евакуират.

Туристите в щата Флорида са задължени да се евакуират заради наближаващия ураган Айк. За момента ресторантите, магазините и баровете в щата работят нормално, но не е изключено много скоро техните собственици и други жители на щата да последват туристите.

Метеоролозите очакват, че ураганът ще връхлети южните части на щата на 9 септември.

По-рано мощният ураган Айк отслабна леко, преди да достигне Бахамските острови. Повечето от жертвите на тропическата буря Хана са в наводнения пристанищен град Гонаивес. Гонаивес е на практика отрязан от света и властите се опитват да доставят на жителите му храна и вода.

В Северна Каролина вече започва началото на евакуация, докато Хана се приближава към югоизточните щати на САЩ.

Трите атлантически бури, последвали урагана Густав, са ясен признак, че започващият сезон на ураганите ще бъде изпълнен със събития, макар че не се очаква повторение на рекордната 2005-а, когато 28 тропически бури, включително Катрина преминаха през Атлантика и Карибите.