Евакуират 400 000 души в Япония заради тайфун
Евакуират 400 000 души в Япония заради тайфун / снимка: Reuters, архив

Природно бедствие се очаква в японската префектура Айчи на остров Хоншу, където заради наближаващ тайфун започна евакуацията на над 400 000 човека, обитаващи крайбрежията на реките Тенпаку и Шенай. Очаква се тайфунът Роке с ветрове със скорост до 50 метра в секунда да порази района в сряда, предаде ИТАР-ТАСС.

Заплаха от разкъсване на язовирни стени има в префектура Вакаяма на остров Хоншу, а в префектура Гифу е затворена магистрала заради свличане на земни маси, съобщава БТА. Сериозно е положението и в префектура Миядзаки на остров Кюшу.

В началото на този месец тайфунът Талас нанесе големи щети в централните райони на Японския архипелаг. При срутвания и наводнения тогава загинаха 63 души, а близо 40 остават в неизвестност, припомня ИТАР-ТАСС.

Най-малко 57 души са били намерени мъртви, десетки са изчезнали и над един милион са били евакуирани през последната седмица заради наводненията в няколко провинции на Китай, предаде АФП.

Непрекъснатите проливни дъждове доведоха да големи наводнения в югозападната провинция Съчуан, северната Шенси и централната Хънан. По данни на китайското министерство на гражданската администрация 57 души са загинали, 29 са изчезнали и над 1,2 млн. са били евакуирани. Природното бедствие е засегнало живота на общо 12,3 милиона китайци. Повредени са повече от 120 хиляди жилища, а икономическите щети надхвърлят 17 милиарда юана (близо 2 млрд. евро), посочва АФП.