/ Guliver/Getty Images
"България Ер" към 18 юни не изпълнявала полети от и до Щутгарт
Евакуираният самолет в Щутгарт не е на
93949
Евакуираният самолет в Щутгарт не е на
  • Евакуираният самолет в Щутгарт не е на
Самолетът, който се претърсва за бомба на летището в Щутгарт, не е на "България еър". Това съобщи за Дарик изпълнителният директор на компанията Янко Георгиев.
 
Преди по-малко от два часа немският вестник "Билд" съобщи, че спецчасти проверяват самолет на "България еър" за бомба на борда. Евакуирани са пътниците и екипажа.

Бомбена заплаха в български самолет на летище в Щутгарт

В момента Георгиев е извън страната, но е запознат със ситуацията и категорично отрече компанията му да е изпълнявала днес полет до Щутгарт. "Категорично самолетът не е на нашата компания. Не знам как се появи тази информация в българските медии и дали точно е цитиран този немски източник. Но това създава хиляди неудобства за авиокомпанията и за нашите пътници. Категорично заявявам, че нашата компания няма полет днес до Щутгарт", обясни изпълнителният директор на "България еър" Янко Георгиев.
 
"Към 18 юни 2017 г. "България Ер" не изпълнява полети от или до германската дестинация", се посочва и в официалното съобщение, разпространено от компанията.

Първоначалната информация на немската медия беше, че става въпрос за самолет на "България еър". Справка в уебсайта на летище Варна обаче показва, че самолет на частната компания "Бългериън еър чартър" е трябвало да пристигне от Щутгарт в 15.05 ч., но е забавен. Очаква се полетът да успее да отлети за България в следобедните часове.

От Дарик се свързахме със служител на "Бългериън еър чартър", който обясни, че няма кой да отговори за въпросите ни и не се предвижда да дадат допълнителна информация за полета от Щутгарт за Варна.

В. "Билд" съобщи, че всички полети на германското летище в Щутгарт са временно отменени заради опасност от бомбена заплаха.

Полицията със специално обучени кучета и сапьори претърсили самолет, който трябвало да излети за Варна със 180 пътници. Заплахата била обявена след спор между трима пътници, единият от които обвинил друг, че бил планирал терористичен акт в самолета, пише изданието, цитирано от ТАСС.
 

Thinkstock/Getty Images


Екипажът възприел обвиненията сериозно и извикал представители на правоохранителните органи. Всички планирани излитания и кацания на летището веднага били спрени. Пътниците били евакуирани.

По-късно бе съобщено, че ситуацията е под контрол и летището работи в обичаен режим. Полицията води разследване на произшествието. Двама души, между които възникнал спор, са задържани. "Дали те ще продължат пътуването си до Варна, зависи от хода на разследването", заявили във федералната полиция.

Останалите пътници от самолета по-късно днес ще излетят за България.