Евакуираха село на Канарските острови заради подводен вулкан
Евакуираха село на Канарските острови заради подводен вулкан / снимка: Reuters, архив

Властите на испанския архипелаг Канарски острови обявиха евакуацията на жителите на Рестинга - село на остров Иеро заради изригване на подводен вулкан, предаде АФП. Мярката е превантивна и се взима ден след като беше регистрирано изригване на подводен вулкан на пет километра от остров Иеро. Вулканолози и сеизмолози се притесняват от „преместване на вулканичното огнище” към крайбрежието и затова са решили да евакуират населението на селото.

Рестинга има обитатели и е най-близо до мястото на подводното изригване. То стана два дни след земетресение с магнитуд от 4,3 по Рихтер. Това беше най-силният трус, регистриран в района от общо 9000, отчетени през последните няколко седмици. Повечето от тях не бяха почувствани от населението.

Експерти вчера посочиха, че изригването на подводния вулкан става на дълбочина между 600 и 1200 м и няма да се види на повърхността. Те добавиха, че не могат да прогнозират дали ще има и други изригвания, посочва БТА.

Островчето Иеро е буквално кацнало върху подводния вулкан в Атлантическия океан. Трусовете там започнаха на 19 юли и притесняват вулканолозите. На острова вече беше обявена жълта степен на тревога - втората от тристепенната скала.

На 27 септември властите наредиха временната евакуация на 50 души, сред които туристи, от къщите им, разположени на гърба на друг вулкан, след като островът беше разтърсен от земетресение с магнитуд от 3,4. Канарските острови не са преживявали голямо вулканично изригване след това на Тенегеуия, на остров Палма, през 1971 г.