/ iStock/Getty Images
Румънското правителство одобри извънредно постановление, предвиждащо отпускането на ваучери за храна и възможността за включване в лотария с парични награди на лицата, които се ваксинират срещу COVID-19, съобщава телевизия Диджи24.

Същият документ предвижда признаването на зелените дигитални сертификати за удостоверяване на ваксинация, тестване или преболедуване.

Ваучери за храна на стойност 100 леи (20,27 евро) ще бъдат отпускани на хората, които се ваксинират от сега нататък. Вече ваксинираните лица, пък, ще могат да участват в националните лотарии, организирани от октомври.

Ваучерите ще бъдат получавани след завършване на ваксинационната схема и ще се раздават чрез ваксинационните центрове или кабинетите на личните лекари.

Във "ваксинационните лотарии" също ще могат да се записват напълно ваксинирани лица, а първото теглене ще бъде през октомври. Получаването на наградите ще бъде в срок до 30 дни след тегленето. В нормативния акт не са посочени конкретни детайли за наградите, отбелязва телевизията.

Извънредното постановление предвижда също признаване на зелените дигитални сертификати за COVID-19 на територията на Румъния, с които се удостоверява ваксинация, тестване или преболедуване.
БТА